USA:n vaaleihin on 40 päivää kisa on yhä äärimmäisen tiukka 

Kannatusmittausten keskiarvoja seuraavien Silver Bulletin- ja 538-sivustojen mukaan demokraattien ehdokas, varapresidentti Kamala Harris johtaa republikaanien ehdokasta, entistä presidenttiä Donald Trumpia koko maassa 2,4−2,9 prosenttiyksiköllä.

Olennaisempaa kuitenkin on, miltä kisa näyttää seitsemässä vaa’ankieliosavaltiossa, jotka ovat Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Nevada, Pohjois-Carolina, Georgia ja Arizona.

Niistä Harris johtaa kannatusmittauksia Pennsylvaniassa, Michiganissa, Wisconsinissa ja Nevadassa. Michiganissa Harrisin johto on 2,4 prosenttiyksikköä, Wisconsinissa 1,9−2,1 prosenttiyksikköä ja Nevadassa 0,4−1,1 prosenttiyksikköä.

Kaikista ratkaisevin osavaltio on Pennsylvania. Jos se menee Trumpille, Harrisin on voitettava Michiganin, Wisconsinin ja Nevadan lisäksi joko Georgia tai Pohjois-Carolina päästäkseen vaalivoittoon vaadittavaan 270 valitsijamieheen.

Pennsylvaniassa Harris johtaa kisaa 1,3−1,9 prosenttiyksiköllä, kun taas Trump johtaa Georgiassa 1,2−1,3 prosenttiyksiköllä ja Pohjois-Carolinassa niukasti 0,3−0,5 prosenttiyksiköllä. Pennsylvanialla on 19 valitsijamiestä, Georgialla ja Pohjois-Carolinalla 16.

Pohjois-Carolina oli seitsemästä vaa’ankieliosavaltiosta ainoa, joka meni vuoden 2020 vaaleissa Trumpille. Nykyinen presidentti Joe Biden vei kaikki muut kuusi ratkaisevaa osavaltiota, osan vain reilun kymmenentuhannen äänen erolla.

Biden voitti myös Georgian niukasti alle 12 000 äänellä, mutta gallupit ovat jo pitkään näyttäneet osavaltion kallistuvan tällä kertaa Trumpille. Samoin on Arizonan laita, jonka Biden voitti alle 11 000 äänellä.

Pohjois-Carolinassa Harrisilla saattaa olla todellinen mahdollisuus, sillä republikaanien kampanja on osavaltiossa vaikeuksissa puolueen kuvernööriehdokkaan Mark Robinsonin kohujulkisuuden vuoksi.

CNN:n mukaan Robinson on osallistunut Nude Africa -pornosivuston keskusteluihin, joissa hän on muun muassa kutsunut itseään ”mustaksi natsiksi”, kehunut natsijohtaja Adolf Hitleriä Barack Obamaa paremmaksi johtajaksi ja toivonut orjuuden palauttamista.

Jo aiemmin julkisuudessa ovat olleet Robinsonin vähättelevät kommentit holokaustista. Hän kirjoitti Facebookissa 2018 pitävänsä juutalaisten toisen maailmansodan aikaista joukkomurhaa ”hölynpölynä”. Nude Africa -sivustolla hän on CNN:n mukaan solvannut myös monia muita vähemmistöjä.

Trump on antanut tukensa Robinsonille ja muun muassa kutsunut häntä ”Martin Luther Kingiksi steroideilla”. Harris pyrkii nyt hyödyntämään Trumpin ja Robinsonin kytköstä kampanjassaan Pohjois-Carolinassa.

Mielipidemittausten äärimmäisen tiukat marginaalit ovat huolenaihe molemmille kampanjoille, mutta erityisesti demokraateille, koska vaalien alla julkaistut mittaukset aliarvioivat Trumpin kannatuksen sekä vuoden 2016 että vuoden 2020 vaaleissa.

Demokraattien pelkona on, että puolueen kannattajat tuudittautuvat kannatusmittausten synnyttämään valheelliseen optimismin tunteeseen. Lopputulos voi olla sama kuin vuoden 2016 vaaleissa, jotka Hillary Clinton hävisi Trumpille.

Trump on menestynyt vaaleissa selvästi paremmin kuin gallupit ovat ennustaneet erityisesti Pennsylvaniassa, Michiganissa ja Wisconsinissa, joissa hänen populistinen viestinsä vetoaa etenkin valkoiseen duunariväestöön.

Viimeisimmässä Washington Postin ja ABC Newsin gallupissa ennen vuoden 2020 presidentinvaaleja Biden johti Trumpia Wisconsinissa peräti 17 prosenttiyksiköllä, mutta hän voitti osavaltion vain 0,63 prosenttiyksikön erolla eli noin 22 000 äänellä.

Harrisin kampanjan toiveena on, että nuorten, mustien ja latinoäänestäjien ennakoitua isompi osuus kompensoisi pelättyä gallupharhaa.

Demokraatit ovat panneet toivonsa myös siihen, että Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös kumota yleinen aborttioikeus toi vuoden 2022 välivaaleissa demokraateille kannatusmittauksia paremman tuloksen. Gallupien ennustama republikaanien murskavoitto jäi tussahdukseksi.

Sekä demokraatit että republikaanit jännittävät nyt sitä, onko gallupharha samansuuntainen kuin vuosina 2016 ja 2020, mikä voisi johtaa Trumpin voittoon, vai samansuuntainen kuin vuonna 2022, minkä seurauksena Harris voittaisi vaalit selvästi.

Mikäli vaalitulos olisi täsmälleen se, mitä kannatusmittausten keskiarvot nyt ennustavat, Harris voittaisi vaalit 276 valitsijamiehellä Trumpin jäädessä 262 valitsijamieheen.

Tekstit ja tuotanto: Katariina Lankinen Kuvat: Lehtikuva / AFP Lähteet: 538, Silver Bulletin, CNN, The Hill, The Conversation