Mitä USA:n vaa'ankieliosavaltioissa tapahtuu?

Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputulos ratkaistaan tunnetusti niin sanotuissa vaa’ankieliosavaltioissa (eng. swing state).

Tämä johtuu maan vaalijärjestelmästä: voittaakseen presidenttiehdokkaan on kerättävä osavaltioista yhteensä vähintään 270 valitsijamiestä.

Koska useimpien osavaltioiden äänestystulokset ovat arvattavissa aikaisempien vaalien perusteella, ratkaisevia ovat ne osavaltiot, joissa kahden pääehdokkaan kannatusluvut ovat yleensä tasaväkisiä.

Vaa’ankieliosavaltioita ovat 2020-luvulla olleet Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania, Pohjois-Carolina ja Wisconsin.  Näissä on jaossa yhteensä 77 valitsijamiestä 538:sta.

Ennen kuin presidentti Joe Biden ilmoitti luopuvansa jatkokauden tavoittelusta, republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump johti kisaa käytännössä kaikissa vaa’ankieliosavaltioissa.

Vain muutamassa viikossa tilanne on kuitenkin kääntynyt päälaelleen.

New York Timesin mukaan demokraattien ehdokas, varapresidentti Kamala Harris johtaa Trumpia nyt Wisconsinissa, Pennsylvaniassa ja Michiganissa neljällä prosenttiyksiköllä luvuin 50–46.

Näissä kolmessa osavaltiossa on yhteensä 44 valitsijamiestä.

Presidentivaaligallupien keskiarvoja seuraavan Nate Silverin Silver Bulletin -sivuston mukaan Harris johtaa Trumpia Arizonassa luvuin 44,9,−44,3 ja Nevadassa luvuin 45,1−43,5.

Viime viikolla Harris kiersi vaa’ankieliosavaltioita ahkerasti varapresidenttiehdokkaansa,  someilmiöksi nousseen Minnesotan kuvernöörin Tim Walzin kanssa.

Kaksikko on järjestänyt kampanjatilaisuuksia Pennsylvaniassa, Wisconsinissa, Michiganissa, Arizonassa ja Nevadassa. Georgiassa Harris vieraili jo heinäkuun puolella.

Harris ja Walz ovat keränneet tilaisuuksiinsa isoja yleisöjä osavaltiosta toiseen.

Michiganissa ja Arizonassa paikalla oli 15 000 ihmistä, Pennsylvaniassa, Wisconsinissa ja  Nevadassa 12 000 ihmistä − viimeisimmässä 4 000 halukasta ei mahtunut sisään stadionille.

Trump on puolestaan kampanjoinut elokuussa vain yhdessä vaa’ankieliosavaltiossa, Georgiassa, jonka Biden voitti hyvin niukasti vuoden 2020 vaaleissa.

Kampanjatilaisuudessaan Trump syytti vuoden 2020 tappiostaan Georgian republikaanikuvernööriä, joka kieltäytyi taipumasta hänen tahtoonsa osavaltion vaalitulosten kumoamiseksi.

Silver Bulletin -sivuston mukaan Trump johtaa Harrisia Georgiassa luvuin 46,0−45,2. Monien kommentaattorien mukaan hyökkäys osavaltion suosittua kuvernööriä vastaan voi vaarantaa Trumpin johtoaseman.

Georgian lisäksi Trump on kampanjoinut elokuun alussa vain syvänpunaisessa Montanassa. Vertailun vuoksi: elokuussa 2016 Trump piti 27 kampanjatilaisuutta 15 osavaltiossa.

Tällä viikolla Trump vierailee Pennsylvaniassa ja Pohjois-Carolinassa, jossa tilanne on Silver Bulletin -sivuston mukaan 46,7−45,2 Trumpin hyväksi. Viimeisimmässä YouGov-yhtiön mittauksessa osavaltion luvut olivat Harrisin ja Trumpin välillä tasan.

Valtakunnallisesti Silver Bulletin -sivusto näyttää Harrisille johtoasemaa prosenttiluvuin 46,5−43,9. Vielä elokuun alussa sivusto näytti selvää johtoa Trumpille.

Koska vaali kuitenkin ratkeaa osavaltiotasolla, valtakunnallisen tason gallupluvuilla ei ole tiukassa tilanteessa käytännön merkitystä.

Vaaleihin on vielä 84 päivää. Varsinainen vaalipäivä on 5. marraskuuta, mutta joissakin osavaltioissa ennakkoäänestys alkaa jo syyskuussa.

Tekstit ja toteutus:  Katariina Lankinen Kuvat: Lehtikuva / AFP Lähteet: AP News, CNBC, US National Archives, Silver Bulletin -sivusto