Hallitus aloitti rasismin vastaisen kampanjan –näin siihen reagoitiin

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) avasi tiistaina hallituksen rasismin vastaisen kampanjan. Kampanja kuuluu toimenpiteisiin, joita hallitus lupasi vuosi sitten rasismitiedonannossaan.

Valtioneuvoston mukaan  ”Me puhumme teoin” -kampanja haastaa yhteiskunnan eri toimijoita mukaan ja tarjoaa käytännön toimenpiteitä rasismin purkamiseen organisaatioiden toiminnassa.

Kampanjaan on sitoutunut 16 toimijaa. Valtioneuvoston lisäksi mukana ovat muun muassa Helsingin kaupunki, Helsingin seudun liikenne HSL, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ja Kuntaliitto.

Kampanjaa esitellyt pääministeri Orpo sanoi medialle, ettei tiedä, ovatko perussuomalaiset mukana kampanjassa. Hänen mukaansa koko hallitus on kuitenkin sitoutunut rasismin vastaiseen työhön. Hallituksen muodostavat kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sanoi tiistaina, ettei hän usko perussuomalaisten osallistuvan kampanjaan puolueena.

Vihreiden puheenjohtajan Sofia Virran mukaan on ”käsittämätöntä, että perussuomalaiset eivät sitoudu oman hallituksensa rasismin vastaiseen kampanjaan”. Hän pitää koko kampanjaa ”pelkkänä sanahelinänä”.

− Jo pelkkä kampanjan nimi on räikeän ristiriitainen, ottaen huomioon, että hallituksen riveistä on toistuvasti viljelty rasistista ja ihmisoikeuksia sortavaa kieltä, mutta yhtäkään konkreettista tekoa rasismin kitkemiseksi ei ole toistaiseksi nähty, päinvastoin, kommentoi vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra.

Kampanja keräsi jo etukäteen kritiikkiä muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutetulta, Oulun kaupungilta sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:ltä, joka päätti vetäytyä kampanjasta sen ristiriitaisen viestin vuoksi.

JHL kertoo verkkosivullaan, että se pitää kampanjaa "röyhkeänä" ja "epärehellisenä yrityksenä peitellä hallituksen historiallisen syrjivää ja maahanmuuttajia kurittavaa politiikkaa".

Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava puolestaan moitti kampanjaa Ilta-Sanomissa siitä, ettei siinä ole ohjelmaa vihapuheen kitkemiseksi eikä kaupunkeja ja kuntia ole huomioitu.

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo veti tukensa pois kampanjalta kuultuaan, ettei perussuomalaiset osallistu kampanjaan puolueena. − Kun tämä nyt näyttää olevan kokoomuksen tapa viherpestä maineensa, emme voi olla mukana, hän sanoi.

SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi sanoi perjantaina Iltalehdelle, ettei SDP aio osallistua ”hallituksen maineenkiillotustempaukseen”.

– Rasismia ja hallituksen maahanmuuttajavihamielistä politiikkaa ei saa pestyä pois kikkailemalla. Konkreettiset teot ratkaisevat, viestitti puolestaan Vasemmistoliiton puoluesihteeri Anna Mäkipää Iltalehdelle.

Keskustan puoluesihteerin Antti Siika-ahon mukaan olennaista on hallituspuolueiden sitoutuminen.  – Ovatko kaikki hallituspuolueet tai heidän edustajansa valmiita omilla puheillaan ja toimillaan edistämään yhdenvertaisuutta Suomessa ja torjumaan kaltoinkohtelua ja rasismia, hän kysyy.

Hallituksen rasismin vastaisen kampanjan juuret ovat kesässä 2023, jolloin hallitus oli useamman rasismi- ja ääriliikekohun kourissa. Perussuomalaisten ministerien aiemmista rasistisista kannanotoista ja äärioikeistoviittauksista uutisoitiin tuolloin laajalti.

Esille nousivat elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.), hänen tilalleen nimitetyn uuden elinkeinoministerin Wille Rydmanin (ps., kuvassa) ja perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran kirjoittamat tekstit.

Julkisen keskustelun seurauksena hallitus teki tiedonannon ”yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa”. Tiistaina julkistettu kampanja on jatkoa tälle.

Tekstit ja tuotanto: Katariina Lankinen Kuvat: Lehtikuva