Tutkimus: Suolalla ja ihottumalla yhteys
Paljon suolaa sisältävä ruokavalio saattaa suurentaa riskiä sairastua atooppiseen ihottumaan, kertoo Duodecim tuoreen tutkimuksen tuloksista.
Jos brittitutkimuksen havainto varmistuu lisätutkimuksissa, suolan käytön vähentäminen voisi myös hillitä atooppista ihottumaa potevien oireita.
Tutkijat hyödynsivät UK Biobank -aineistoja ja 215 000 aikuisen terveystietoja. Niiden perusteella atooppinen ihottuma oli sitä todennäköisempi mitä enemmän suolaa osallistujan virtsassa oli, Duodecim kertoo.
Runsas suolan käyttö vaikutti sekä lievempiin että yhtä lailla vakavampiin oireisiin.
Hiljattain on havaittu, että ihoon ja etenkin ihottumakohtiin voi varastoitua suolaa merkittäviä määriä.
Atooppinen ihottuma on Duodecimin mukaan krooninen ihotauti, jonka taustalla ovat ihon rakenteelliset ominaisuudet ja ihon immuunijärjestelmän poikkeava toiminta. Atooppinen ihottuma vaivaa 10–20 prosenttia väestöstä.