Muista nämä asiat aina grillatessa – "Muutama yksinkertainen kikka voi säästää suurelta murheelta"
Lämpimät säät innostavat suomalaisia grillailemaan ruokaa terasseillaan ja pihoillaan. Grillatessa on kuitenkin tärkeää aina muistaa paloturvallisuus, sillä rasvapalo voi levitä grillistä hyvinkin nopeasti.
Vakuutusyhtiö LähiTapiola kertoo tiedotteessaan, että pelastustoimen tilastojen mukaan Suomessa on viime vuosina tapahtunut keskimäärin 2 500 maastopaloa vuosittain.
Pelastustoimen mukaan maastopalot syttyvät usein nuotioista ja grilleistä. Se näkyy myös vakuutusyhtiön vahinkotiedoissa. Grillien ja nuotioiden lisäksi maastopalo syttyy usein roskien poltosta tai savukkeesta.
LähiTapiolan mukaan grillailua aloitellessa ensimmäisenä on hyvä varmistaa, että grilli on puhdistettu ja huollettu asianmukaisesti.
Grillin pohjalle kerääntyneet rasva ja ruoantähteet voivat aiheuttaa yllättävän nopeasti leimahtavan rasvapalon, joka voi etenkin tuulisella säällä levitä herkästi
– Muutama yksinkertainen kikka ennen grillin sytyttämistä voi säästää suurelta murheelta, LähiTapiolan ennaltaehkäisypalveluiden kehityspäällikkö Jussi Riikonen sanoo tiedotteessa.
Kuluva toukokuu on ollut suuressa osassa Suomea tavanomaista kuivempi. Maastopalovaroitus on sen vuoksi voimassa suuressa osassa maata.
Tiedotteessa painotetaan, että avotulen sytyttäminen on kiellettyä maastopalovaroituksen aikana. Pelastustoimen mukaan maastopalo syttyy usein juuri huolimattomuuden seurauksena.
LähiTapiola kehottaa huolehtimaan myös riittävistä sammutusvälineistä. Käsisammutin on sammutuspeitettä parempi väline rasvapaloon, sillä peite ei välttämättä riitä tukahduttamaan paloa.
– Jos grilliä säilytetään kotona esimerkiksi katetun terassin alla kiinni seinässä, se pitää siirtää käyttöä varten niin kauas rakennuksesta, että mahdollinen palo ei pääse leviämään. Grilliä ympäröivän nurmikon voi myös hyvin kastella esimerkiksi vesiletkulla ennen kuin ryhtyy kokoamaan grillivartaita, tiedotteessa sanotaan.
Grilliä ei kannata koskaan jättää myöskään valvomatta.