Vaara vaanii ulkomaisissa kasviksissa – voivat levittää aivan uusia virustauteja kasvihuoneviljelmille
Ulkomaiset kasvikset voivat levittää uusia kasvien virustauteja kasvihuoneviljelmille.
Ruokavirasto kartoitti kasvien viruksia yhteensä 26 ulkomaisesta, heinäkuussa 2019 myynnissä olleesta kasviserästä. Selvityksen mukaan ulkomaisten kasvisten mukana voi levitä uusia virustauteja suomalaisille vihannesviljelmille.
– Koska virukset voivat helposti levitä vaikkapa käsissä, ei ulkomaisia kasviksia kannata tuoda vihannesviljelmälle edes eväänä. Kasveille tauteja aiheuttavat virukset eivät voi sairastuttaa ihmisiä, joten kasviksia voi aivan huoletta syödä, virasto tiedottaa.
Näytteitä otettiin viidessä eri kaupassa myynnissä olleista tomaateista, ananaskirsikoista, babypinaatista, vesi-, hunaja-, cantaloupe- ja galia-meloneista, kesä- ja myskikurpitsoista ja munakoisoista.
Virasto kuitenkin toteaa, että kartoitus oli kooltaan pieni, eikä anna kattavaa kuvaa kaikista mahdollisista kasviksiin liittyvistä riskeistä.
Merkittävin havainto oli espanjalaisten vesimelonien mukana leviävä kurkun vihermosaiikkivirus (CGMMV). Suomessa se uhkaa kasvihuonekurkkuviljelmiä.
– Virus leviää siementen kautta, mutta herkästi myös työntekijöiden käsissä, jos he ovat vaikkapa hiljattain syöneet eväinään melonia, ylitarkastaja Jari Poutanen toteaa.
Kurkun vihermosaiikkiviruksen hävittäminen on vaikeaa, koska se on erittäin kestävä virus. Se voi säilyä jopa vuosia tartutuskykyisenä kasvijätteessä, työvälineissä, maassa ja vedessä.