PLL: Punkin puremalla ja punaisen lihan syönnillä yllättävä yhteys – Yhdysvalloissa kyse jo huomattavasta ongelmasta
Yhdysvaltain tartuntatautivirasto CDC varoittaa, että punkin puremasta syntyneestä liha-allergiasta on tulossa huomattava ongelma Yhdysvalloissa, kertoo Potilaan Lääkärilehti.
CDC arvioi, että jopa 450 000 yhdysvaltalaista on sairastunut alfa-gal-oireyhtymään.
Husin erikoislääkärin Hilkka Viitasen mukaan Suomessa ongelma ei ole vielä päässyt leviämään.
– Hyks Iho- ja allergiasairalassa on todettu toistaiseksi vain yksittäisiä tapauksia. Esimerkiksi Ruotsissa tapauksia on jo satoja. Todellisia määriä on kuitenkin vaikea arvioida, koska diagnosoimattomia tapauksia todennäköisesti on enemmän, hän toteaa.
Oireet alkavat Viitasen mukaan aikaisintaan kahden tunnin kuluttua lihan syömisestä.
– Aluksi on pahoinvointia ja ripulia. Tavallisin oire on kutina, nokkosrokko tai allerginen turvotus esimerkiksi limakalvoilla,
Erikoislääkärillä on selvä kuva allergisen reaktion aiheuttajasta.
– Punaisen lihan sisältämä hiilihydraatti, joka punkin pureman seurauksena siirtyy punkista ihmiseen aiheuttaen herkistymisen punaiselle lihalle, Viitanen toteaa.
Hoitomuodoksi hän suosittaa samaa kuin muihikin allergiaoireisiin.
– Suositellen, että punaisen lihan syöntiä vältetään. On raportoitu, että potilaat voivat toipua vuosien kuluessa, ellei uusia punkin puremia tule.